Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Όχι στη διάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης - Όχι στο σχέδιο "Αθηνά" Λουκέτο θα μπει σε υπουργείο-κυβέρνηση-τρόικα!

Η τρικομματική κυβέρνηση του κοινωνικού πολέμου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, χέρι-χέρι με την ΕΕ, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, στρέφοντας τα πυρά της εναντίον της ανώτατης εκπαίδευσης.
 Το σχέδιο «Αθηνά» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 31/12 από τον υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο, θα οδηγήσει στη συρρίκνωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Δεκάδες τμήματα ουσιαστικά καταργούνται και κλείνουν, οι απόφοιτοί τους βρίσκονται με απαξιωμένα πτυχία καταργημένων τμημάτων, η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση περιορίζεται σημαντικά, ενώ εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί. Υλοποιούνται έτσι οι σχεδιασμοί της ΕΕ, αλλά και η "στρατηγική της Μπολόνια".
Στα υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησε η ίδρυση τμημάτων χωρίς σαφές αντικείμενο και επαγγελματική προοπτική, η λύση δεν είναι το κλείσιμο, αλλά η πλήρης στελέχωση με διδακτικό προσωπικό για να ενισχυθούν τα προγράμματα σπουδών (ξεκινώντας από τον άμεσο διορισμό εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ), η χρηματοδότηση των υποδομών και η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αυτά τα προβλήματα έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ που με τις χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ κ.λπ. επέβαλλε το συγκεκριμένο χαρακτήρα στην ανώτατη εκπαίδευση.
Χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να αλλάξουν πόλεις και να επιβαρυνθούν οικονομικά. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού θα καταργηθούν. Το κλείσιμο σχολών σε επαρχιακές πόλεις επιτείνει την εγκατάλειψη της περιφέρειας. Ότι σε αυτή τη διαδικασία κυρίως πλήττονται οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες είναι ενδεικτικό της αγοραίας και επιχειρηματικής αντίληψης για την ανώτατη εκπαίδευση που κυριαρχεί, καθώς προκρίνονται μόνο όσοι τομείς θεωρούνται «αποδοτικοί» για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς, στη σίτιση και στέγαση, στα συγγράμματα καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των πανεπιστημίων, μεταφέρουν τεράστια βάρη στις πλάτες των φοιτητών και των γονιών τους, ωθούν τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση ιδιωτών χρηματοδοτών και στην επιβολή διδάκτρων, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται τα κάθε λογής ιδιωτικά «κολλέγια», που πλέον θεσμικά έχουν εξισωθεί με τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα μέσα από τις πραξικοπηματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Αν όλα αυτά συνδεθούν με τις προηγούμενες αλλαγές των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, με τα Συμβούλια Διοίκησης (που καθόλου τυχαία στελεχώνονται από κατεξοχήν εκπροσώπους μιας ακραίας φιλομνημονιακής και επιχειρηματικής αντίληψης) και το «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων», ένα εντελώς νέο μοντέλο φοιτητή-εργαζόμενου αποκρυσταλλώνεται. Πρότυπο της «νέας εποχής», καταλύτης της «ανάπτυξης», μαθημένος στο «νόμος και τάξη». Εξειδικευμένοι, αναλώσιμοι, υπάκουοι και εξαθλιωμένοι θα είναι οι νέοι μισοεργαζόμενοι-μισοάνεργοι που θα παράγει το «εξορθολογισμένο» πανεπιστήμιο του κ. Αρβανιτόπουλου.
Πρόκειται για ένα σχέδιο συνολικής ανατροπής και διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου, που πλήττει τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, αλλά και όλη τη νεολαία και την κοινωνία, καθώς η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και η δυνατότητα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση είναι μια κατάκτηση δεκαετιών.
Η νεολαία και οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν! Φοιτητές, εργαζόμενοι, νέοι, θα οικοδομήσουν κοινό μέτωπο αγώνα. Θα βάλουν λουκέτο στις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού. Θα απαιτήσουν το δικαίωμα στις σπουδές, την δουλειά και ζωή με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Το σχέδιο «Αθηνά» θα ανατραπεί και θα αποτύχει η εφαρμογή του. Θα ανατρέψουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφάλαιο και θα πετάξουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους δυνάστες των ζωών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου